Murebergravelse af Kaare Gjørløv Hansen - CUK-Frederikssund

Gå til indhold

Murebergravelse af Kaare Gjørløv Hansen

Arkiv
Arkiv
Murerbegravelse.

Årstal: 1977
Skrevet af Kaare Gjørløv Hansen
©Kaare Gjørløv Hansen – CUK-FrederikssundMurerbegravelse.

Nu føler jeg mig foranlediget til at berette om en begravelse fra det virkelige liv.
Jeg var i min grønne ungdom i 60’erne, i lære i et af Københavns dengang største Murerfirmaer.
Det var dengang da der var rigtige Murerformænd til. Murerformænd der gik med vest, slips og cigar i munden, og som tronede nede i deres kontorskur bag et stort skrivebord hvor nederste venstre skuffe var stor nok til at kunne rumme en kasse ”Hof”, og med den obligatoriske zinkspand under bordet til at pisse i.

Gamle Wilhem (min læremester) var en kendt mand i den Københavnske Murerverden. Han havde stået Fadder til mange store byggerier i København, bl. a. Saneringen af Borgergadekvarteret med opførelsen af Dronningegården og de andre bygninger omkring den, Telefonhuset på Borups Alle’, Glostrup Amtsygehus osv.Desuden var han Oldermand for Københavns Murelaug.

Nu faldt det sig således, at kort min Svendeprøve gik Wilhem, gammel, træt og mæt af dage, hinsides til de evige byggepladser.

Der blev udpeget 6 af de ældste og mest betroede Murerformænd til at bære kisten. Det var jo et betroet hverv, så der blev berammet et ”byggemøde” på Håndværkerkroen  i Murergade på Nørrebro, under indtagelse af masser af Pilsnere og brændevin, som det sig hør og bør.

Efter højtideligheden i Kirken, fik de 6 Murerformænd båret kisten hen til graven, mere sidelæns end forlæns, men langt om længe fik de plantet den på brædderne oven på graven.
Præsten sagde det han skulle samtidig med han kastede noget jord på kisten, og de seks formænd greb fat i rebet , løftede kisten op, og brædderne blev fjernet. Så skete det fuldstændig utænkelige.

Ejner og Jørgen som stod på yderfløjen og holdt i rebet, gav slip og segnede om, ikke på grund af vægten, men simpelthen fordi indtagelsen af diverse ”våde varer” gjorde deres virkning. Kisten rutsjede ned i graven med et bump, og stod lodret nede i hullet.

Stor opstandelse, præsten blev skidesur, drejede om på hælene og gik i syvmileskridt over på sit kontor og tilkaldte politiet, som kom et øjeblik senere. De to betjente tog kasketterne af, kløede sig lidt i nakken, fik fat på graverne og bad dem om at få bragt tingene i orden.

Ejner og Jørgen tog de med i detentionen for at de kunne sove rusen ud, og vi andre fik besked på at opføre os ordentlig, hvilket førte til at vi ”sivede” lige så stille og rolig over på Håndværkerkroen, alt imens vi gjorde os store anstrengelser for at holde masken.

Se det var en begravelse man snakkede meget om på den tid !

©Kaare Gjørløv Hansen – CUK-Frederikssund
Copyright © CUK - Frederikssund
Tilbage til indhold